2020-08-04 18:04:02• hírek • Bede Emőke

Akciófilmbe illő módszerrel dolgozott a Károlyi úti Altexet is kifosztó banda

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

A Legfelső Semmítő- és Ítélőszék büntetőjogi részlegének ügyészei sorozatban elkövetett minősített lopás, minősített lopás és be nem jegyzett gépjármű forgalomba hozatala miatt öt vádlottat állít bíróság elé – tájékoztat legfrissebb közleményében a bűncselekmény-sorozattal kapcsolatban eljáró ügyészség.

A vádirat tanúsága szerint az ötfős banda 2018 novembere és 2019 februárja között több, Brassó, Galati, Iasi, Vrancea, Szatmár, Suceava és Dolj megye területén, valamint a fővárosban található elektronikai szaküzletet is kifosztott. Az arcukat eltakaró és kesztyűt viselő elkövetők főként mobiltelefonokat és olyan értékes készülékeket loptak, melyeket könnyűszerrel be tudtak pakolni a magukkal vitt táskákba, ezzel nem kevesebb mint 1.148.341,31 lejes kárt okozva a szaküzleteknek.


Modus operandi

Ami az ötfős banda által használt bűnelkövetési módszert illeti, a vádirat szerint az akciót megelőző napon a csapatnak legalább egy tagja alaposan szemügyre vette, körbejárta a kiszemelt üzletet és annak közvetlen környezetét. Megvizsgálták a bolt elhelyezkedését, a termékek mennyiségét és értékét, az ajtózáró rendszerek sebezhetőségét, és természetesen feltérképezték a biztonsági kamerák helyét is. Mi több, a célponthoz vezető útvonalat többször is bejárták, hogy felmérjék, milyen kockázati tényezőkkel kell számolniuk, ha szeretnének nyomtalanul eltűnni az éjszakában egy-egy betörés után.


A felkészülés ezen fázisa roppant fontos volt, hiszen a bűncselekmények tényleges elkövetésének idején legfennebb egy-két percet tölthettek odabent a behatoláskor üzembe lépő riasztók miatt.


A banda mindig két autóval operált: egyiket konkrétan a betörés során használták, a másikkal pedig az így megszerzett javak lebukás nélküli szállítását oldották meg. Annak érdekében pedig, hogy még nagyobb mértékben ellehetetlenítsék a beazonosítást, az akció előtt nem sokkal a közelben parkoló autókról lelopták a rendszámokat, és felszerelték a táblákat saját járműveikre. Mi több, a kocsikat rendszeres időközönként le is cserélték, hogy a nyomozóhatóság még véletlenül se ismerhesse fel a körözött járműveket.


Magára a betörésre általában hajnali 5 és 6 óra között került sor. A bandatagok ehhez sötét színű ruhát öltöttek magukra, arcukat maszkkal takarták el, kezükre pedig kesztyűt húztak. A bejárati ajtót valamilyen úton-módon kinyitották, ám azzal, hogy bekapcsol a riasztó, nem különösebben foglalkoztak, hisz tudták, legfennebb egy-két percig lesznek odabent. A zsákmányt pillanatok alatt belapátolták sporttáskáikba, majd bepattanva az autóba, gyorsan kereket oldottak még azelőtt, hogy az őrző-védő szolgálat munkatársai a helyszínre érkeztek volna.


A banda néhány tagjának már nem volt ismeretlen a bűnözői élet, hiszen mint a nyomozás során megállapítást nyert, hármukat már más európai bíróságok is elítélték hasonló bűncselekmények miatt. Az ügyben készült vádiratot az ügyészség továbbította a fővárosi 1-s szektor bíróságának.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: